Zdrowa dieta

Jedzenie poza tym, że dla wielu jest źródłem przyjemności spełnia też o wiele ważniejszą funkcję, utrzymuje nasz organizm w zdrowiu. O tym jednak czy pożywienie będzie funkcjonalne dla naszego organizmu, a więc czy będzie źródłem zdrowia i dobrego samopoczucia (co jest ze sobą nierozerwalnie związane, bowiem jak mawiali starożytni: Mens sana in corpore sano – W zdrowym ciele zdrowy duch) decyduje rodzaj spożywanych składników.

Codziennie potrzebujemy 60 różnych składników w naszej diecie. Oznacza to, że najbardziej służy nam urozmaicenie w diecie. Nowe produkty powinny stanowić wyzwanie dla wszystkich gotujących, nie źródło obaw. FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations (Organizacja ds. Rolnictwa i Wyżywienia przy ONZ) mówi jasno- pierwszą zasadą racjonalnego żywienia jest urozmaicenie.

Nasze organizmy potrzebują każdego dnia nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, pełnowartościowego białka, wszystkich witamin i składników mineralnych. Pominięcie w diecie jednego składnika odżywczego bądź też kombinacji kilku na dłuższą metę prowadzi do powstawania najróżniejszych chorób. Warto, więc zapobiegać zamiast leczyć.

Białka, a konkretnie budujące je aminokwasy są budulcem organizmu. Część aminokwasów potrafi nasz organizm wyprodukować sam – tzw. aminokwasy endogenne, pozostałe zaś musimy przyjmować z zewnątrz – tzw. egzogenne.

Białka dzielimy na pełnowartościowe – pochodzenia zwierzęcego i niepełnowartościowe – pochodzenia roślinnego. Współcześnie obserwujemy coraz większą modę na rezygnację bądź też ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Współczesna medycyna nie pozostawia w tej kwestii wątpliwości – spożywanie dużej ilości mięsa nie służy człowiekowi i jest przyczyną wielu poważnych chorób (chociażby układu krwionośnego).

Jak więc zapewnić sobie odpowiednią ilość pełnowartościowego białka? Jedząc urozmaiconą żywność pochodzenia roślinnego. Termin pełnowartościowe białko oznacza po prostu iż zawiera ono wszystkie aminokwasy. Naturalnie żadna roślina nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów stąd potrzeba łączenia różnych ich rodzajów w diecie. Dla przykładu siemię lniane zawiera dużo białka w bardzo korzystnym układzie aminokwasów. Bogate w białko są również drożdże, kiełki pszenicy, mąka sojowa i orzechy. Niedobór białka zmniejsza odporność immunologiczną oraz wydolność fizyczną.

Węglowodany- dzielimy na cukry proste, dwucukry i cukry złożone. Najcenniejsze są te znajdujące się w warzywach korzeniowych (marchew, seler, burak itp.) oraz w pieczywie z pełnego przemiału mąki i w kaszach i owocach.

Produkty roślinne oprócz tego, że są najzdrowszym źródłem węglowodanów zawierają jeszcze błonnik zwany także włóknem roślinnym. Jest to substancja prawie nie ulęgająca trawieniu w przewodzie pokarmowym, jej rola polega na przyspieszeniu ruchów robaczkowych jelit, co zapobiega zaparciom i przyspiesza wydalanie z organizmu kwasów żółciowych i cholesterolu oraz metali ciężkich. Niedobory błonnika w codziennej diecie mogą prowadzić do zmian miażdżycowych. Dorosły człowiek powinien codziennie zawrzeć w swojej diecie ok. 30 g błonnika.

Kolejnym składnikiem codziennej diety są tłuszcze. Tłuszcze mimo swej złej sławy są niezbędnym składnikiem, organizm człowieka nie może bez nich funkcjonować. Tłuszcz jest składnikiem hormonów, błon komórkowych, siatkówki oka i osłonek włókien nerwowych. Tłuszcz jest również niezbędny jako substancja, w której rozpuszczają się witaminy. Witamina A, D, E i K cholina rozpuszczają się jedynie w tłuszczach. Tłuszcze dzielimy na te pochodzenie zwierzęcego i roślinnego. Różnią się one zawartością kwasów tłuszczowych. Zwierzęce zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Natomiast roślinne zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, o wiele korzystniejsze dla naszego organizmu. Tłuszcze zwierzęce powinny być ograniczane w diecie lub też można je całkowicie wyeliminować zastępując roślinnymi. Różne oleje zawierają dużą ilość tłuszczy nienasyconych. Tłuszcze takie służą m.in. do produkcji substancji poprawiających przepływ krwi, a także łagodzących stany zapalne.

Niezwykle cenne dla naszego organizmu są nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 ,znajdziemy je w olejach roślinnych i oliwie z oliwek. Najwartościowsze są jednak te z grupy omega-3. Są one obecne w rybach takich jak tuńczyk, łosoś, sardynka, śledź, a także w migdałach, tofu i niektórych olejach roślinnych – w oleju lnianym, arachidowym i rzepakowym.

Adrian Sobczyński
Sklep Lniane.pl

Pełne zaufanie i bezpieczeństwo!

Jako jeden z pierwszych e-sklepów w Polsce, już roku 2006 posiadamy certyfikat Euro-Label. Ten europejski symbol jakości polecają oficjalne instytucje, miedzy innymi Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Euro-label

Infolinia:

801 000 308 42 299 68 62 510 275 559
Fax: 42 209 17 39
E-Mail: biuro@lniane.pl
SZYBKA DOSTAWA KURIER GLS

Koszt przesyłki na terenie Polski:

  • GLS – 16 zł
  • GLS płatność za pobraniem – 26 zł
*
  • Poczta Polska list polecony ekonomiczny
  • (płatność za pobraniem niedostępna, przesyłki o wadze max. 1kg)
  • - od 0g do 350g – 7,50 zł
  • - od 350g do 1000g – 8,30 zł
*
  • Poczta Polska list polecony priorytetowy
  • (płatność za pobraniem niedostępna, przesyłki o wadze max. 1kg)
  • - od 0g do 350g – 8,30 zł
  • - od 350g do 1000g – 11,00 zł
*
_
____
____________
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz sklep może działać lepiej.